Zonnepanelen
De woningen voldoen aan de BENG (Bijna Energie Neutraal) norm, hiervoor hebben de woningen ongeveer 5 zonnepanelen nodig. U kunt optioneel uw energieopwekkingsysteem uitbreiden door extra panelen toe te voegen. Zo bepaalt u zelf hoe laag uw energierekening wordt! Verschillende classificaties van duurzaamheid van woningen zijn: Energieneutraal: Dit betekent dat alle energie die nodig is voor de verwarming, warm water, ventilatie wordt opgewekt door uw energieopwekkingsysteem. Een andere term die u wellicht eens heeft gehoord is: Nul-op-de-meter. Dit betekent dat alle energie die nodig is voor de verwarming, warm water, ventilatie én koeling en het gebruik van al uw apparaten door de zonnepanelen worden opgewekt. De woningen hebben platte daken en hierop zeer beperkt schaduw.
Groendak
De woningen kunnen optioneel uitgevoerd worden met een groendak. Op de dakbedekking wordt Sedum aangeplant. Dit Sedum neemt regenwater op en houdt dit vast. Hierdoor wordt bij hevige regens het hemelwater riool minder belast en heeft het een isoleren de en koelende werking voor zowel de woning als de te plaatsen zonnepanelen die hierdoor een betere werking hebben. Het groene dak geeft een prettig klimaat en werkt prima tegen hitte stress.
Warmtepomp
Voor de verwarming en het warm water wordt gebruik gemaakt van een warmtepomp die hiervoor energie uit de bodem en stroom gebruikt. Een van de voordelen van deze bodemwarmtepomp is dat er geen ‘buiten-unit’ nodig is. U en uw buren hebben dus geen last van geluidsoverlast in de tuin. De warmtepomp is ongeveer zo groot als een koelkast en beschikt standaard over een geïntegreerd buffervat van 180 liter warm tapwater. De warmtepomp is eventueel uit te breiden met een extra buffervat, dit kan wenselijk zijn als er meer behoefte is aan warm-tapwater, bijvoorbeeld als u graag in bad gaat.
Bodemlussen
Slangen die 160 meter de grond in gaan zorgen voor de aanvoer van energie die ‘s zomers voldoende is om de woning heerlijk te koelen. De warmte die door het koelen wordt afgevoerd in de grond zorgt ‘s winters voor de verwarming en het warme tapwater. Deze bron circa 80% van de energie voor de warmtepomp die verder stroom nodig heeft en maakt een warmtepomp in combinatie met bodemenergie tot een heel fijn en betrouwbaar energie systeem. Waar warmtepompen met een z.g.n. Buitenunit nog wel eens voor geluidsoverlast kunnen veroorzaken zijn de bodemlussen stil.
Vloerverwarming
De woningen zijn compleet voorzien van vloerverwarming. De verschillende ruimtes zijn los van elkaar in te stellen. De vloerverwarming ligt in een fijnmazig structuur, hierdoor is het mogelijk met een lage – energie zuinige- temperatuur uit de warmtepomp te verwarmen. In warme tijden wordt de vloerverwarming gebruikt om de woning te koelen. Met het water uit de bodemlussen van zo’n 15 graden Celsius word zomers uw woning heerlijk gekoeld. De warme energie wordt vervolgens in de bodem gestopt voor de winter.
Isolatie
De gevels zijn geïsoleerd met bijna 20 centimeter dik EPS-isolatie, daarnaast zijn ook de daken en vloeren zeer goed geïsoleerd. De kunststof kozijnen met de nieuwste generatie dubbelglas zorgen voor een goede isolatie in de gevelopeningen. De muren van kalkzandsteen en de betonnen vloeren dragen eraan bij dat de temperatuur in de woning constant blijft. Door de uitstekende isolatie is er relatief weinig energie nodig om de woning op te warmen of te koelen.
Ventilatie
Omdat de woningen heel erg goed zijn geïsoleerd is ventilatie belangrijk. Voor de ventilatie van de woning wordt de toevoer geregeld via natuurlijke ventilatie middels ventilatieroosters. De afzuiging van de lucht wordt middels een mechanische ventilatie geregeld. Deze afzuiging is CO2 geregeld. Dit houdt in dat de luchtkwaliteit in de woning constant wordt gemeten. Vanzelfsprekend kunt u ook heerlijk de ramen open zetten.
Elektrische laadpaal
De woningen met een eigen parkeerplaats kunnen optioneel worden uitgevoerd met een laadstation voor uw elektrische auto. Met de stroom van de zonnepanelen wekt u uw eigen duurzame kilometers op! U kunt het laadstation zo programmeren dat de auto alleen wordt opgeladen als de zon schijnt. De nieuwste generatie eclectische auto’s hebben zelfs de mogelijkheid om de batterij van de auto te gebruiken als batterij voor de woning. ‘s avonds televisie kijken met stroom welke overdag is opgewekt…
Elektrisch fiets
De berging is ruim genoeg om uw elektrisch fiets op te laden en gemakkelijk in en uit te rijden. Elektrische fietsen zijn vaak zwaarder dan normale fietsen dus is ervoor gekozen om een goed handelbare ruimte te maken voor dit steeds populairder wordende vervoersmiddel. Vanzelfsprekend kunt u uw electrische fiets opladen met de stroom die is opgewekt met de zonnepanelen.